Marmer en granietbedrijf - Amant NV - Natuursteen op maat.

 
 
 
 

Onze geschiedenis

oud logo

Ontstaan

Voor het ontstaan van Amant Nv moeten we bijna 100 jaar in de tijd teruggaan. In het jaar 1922 maakte Victor Amant van passie zijn beroep en werd zo natuursteenbewerker. Wat begon met grafzerken en haarden evolueerde als snel naar een totaalpakket van natuursteenproducten: vloeren, keukenwerkbladen, badkamers, … Destijds nog gevestigd te Aalst, kwamen zonen Frans en Aloïs Amant hun vader in de zaak vergezellen.

Vestigingen in Gent

Toen ze merkten dat hun huidige atelier te klein begon te worden, werd er gekozen voor een verhuis naar het Gentse. In 1945 werd er eerst in de Spanjaardstraat halt gehouden, alvorens hun nieuwe toonzaal in de Kasteellaan te openen met bijhorende werkhuizen in de Kazemattenstraat.

Amant en zoon

In de jaren '50 kwam ook Victor, zoon van Aloïs, in de zaak. Na een kleine 20 jaar in de Kasteellaan en Kazemattenstraat gewerkt te hebben, werd het in 1962 opnieuw tijd voor uitbreiding. Ditmaal werd er voor gekozen hun te vestigen op Ter Platen. Hun atelier 'aan den Dekaskoop' bood voldoende ruimte om de zaak uit te breiden en te voldoen aan de eisen van hun klanten.

Generaties lang

In 1986 kwam de zoon van Victor - en huidig zaakvoerder - Franky het team versterken. Naast zijn werkzaamheden in Amant NV richtte hij in 1992 GomaStone op, groothandel en invoerder van Ierse blauwe hardsteen. Wat later kwamen ook de Chinese en Vietnamese blauwe hardsteen, alsook de Indische Kandla in het assortiment. Mede door de wisselwerking tussen beide zusterbedrijven en de daarmee gepaarde groei werd er op het einde van de 20ste eeuw opnieuw een nieuwe locatie gezocht. De werkhuizen werden te klein en door de bebouwing rondom het bedrijf was er geen plaats meer voor uitbreiding.

Zo werd er in 2000 een vijfde en tot op heden laatste maal verhuisd, ditmaal naar Evergem. Beide bedrijven vonden hier hun onderdak als buren in het nieuwe industrieterrein 'De Nest'. Samen met de verhuis kwamen enkele nodige investeringen in het machinepark van Amant; zo kwamen er 2 nieuwe computergestuurde brugzagen, een polijststraat met 12 koppen, een raamzaag om blokken te verwerken, een nieuwe kantenpolijstmachine en een CNC bewerkingsunit. In 2007 werd er opnieuw geïnvesteerd, ditmaal in een derde computergestuurde brugzaag en blokzaag met disc. In 2017 is met Stephen ook de vijfde generatie Amant in de zaak betrokken.